De geheimen van membership sites

Een membership site, ik kon er geen goede Nederlandse vertaling voor vinden, is een website die artikelen en andere inhoud aanbiedt tegen betaling. Je wordt er lid van en je krijgt toegang tot een grotere hoeveelheid informatie dan normaal. In Nederland is het idee nog niet echt van de grond gekomen, ik kom ze in ieder geval nog niet veel tegen, in het buitenland (VS en andere Engelstalige landen) is het ‘booming bussiness’.

Waarom zou je een membership site beginnen?
Wanneer je veel expertise hebt op een bepaald terrein dan is een membership site een instrument om je expertise te gelde te maken. Met zo’n site kun je namelijk gewone artikelen aanbieden die de basis vertellen en je kunt, door je goede basisartikelen, geld gaan vragen voor de meer diepgaande artikelen.

Dit kan op allerlei gebied, als er maar een doelgroep voor is. In ieder geval werkt het beste als het gaat om iets wat anderen kunnen leren en kunnen toepassen, op zo’n manier dat ze er beter van worden.

Waarom zou je voor iets betalen, alles is toch gratis te vinden?
Er is heel veel aanbod op het internet. Ik ben er van overtuigd dat alle antwoorden te vinden zijn op het internet, de vraag is alleen ‘waar?’. Het is niet eens zoeken naar een speld in een hooiberg, nee meer naar een zandkorrel op het strand.

Iemand die bepaalde informatie gestructureerd kan aanbieden en er ook nog een mooi verhaal van kan maken, zou daar best geld mee kunnen verdienen omdat mensen van nature gemakkelijk zijn.

Voorwaarde om een membership site te beginnen
In ieder geval moeten mensen ervan overtuigd zijn dat jij echt iets te vertellen hebt. Je moet geloofwaardigheid hebben opgebouwd waardoor mensen zich realiseren dat jij wel eens het antwoord op hun vragen zou kunnen geven. Dat kun je doen door bijvoorbeeld al een blog te hebben over het specifieke onderwerp, of een nieuwsbrief.

Met die twee dingen kun je je expertise laten blijken. Natuurlijk geef je dan niet alle kennis weg, extra kennis bewaar je voor je membership site.

Wat heb je nodig voor een membershipsite?
In ieder geval kennis op een bepaald terrein, al kun je die kennis ook weer inhuren, maar dat kost geld. Daarnaast heb je specifieke technische kennis nodig. Met name om een WordPressblog te installeren en een nieuwsbrief te laten draaien, samen met de mogelijkheid om een en ander achter een wachtwoord te zetten.

Je moet partners hebben die jouw memberhip site gaan promoten. Deze zullen dat niet gratis doen, maar wel tegen een deel van de inkomsten. Sommige membership sites bieden hun affiliates tot wel 75% vergoeding.

Wat moet dat gaan kosten dan?
Afhankelijk van het aanbod en van de hoeveelheid deelnemers die je wilt aansturen bepaal je je prijs. De ene vraagt 50 euro per maand voor iets, maar biedt dan wat meer select materiaal aan voor een kleinere groep. Een ander vraagt 9,95 per maand en bereikt dan een groter publiek die minder voor zijn geld kan krijgen, al hoeft dat laatste niet waar te zijn. De praktijk wijst uit dat de meesten te laag starten en dat mensen, eenmaal gestart, de prijs laag vinden voor het goede aanbod.

Dat laatste is dan wel essentieel natuurlijk. Een groot aanbod. Met name als mensen zich hebben ingeschreven voor een bepaalde memebrshipsite, dan moet er vervolgens wel voldoende aanbod zijn.

Hoe vaak en hoe veel?
Er zijn membership sites die tien dagen lang elke dag een pakket sturen en drie maanden laten betalen. Andere sites sturen 30 weken lang materiaal, een keer per week en sturen een maandelijkse rekening (meestal via creditcard of paypal), maar er zijn ook sites die je maandelijks geld in rekening brengen zolang je het niet stopt. Alles is mogelijk.

Kan het wat worden in Nederland?
In Nederland hebben we te maken met een kleinere afzetmarkt, maar toch moet het mogelijk zijn om een membership site te starten rond een bepaald onderwerp. We zijn hier nog niet zo gewend om te betalen voor content, maar met de groei van webwinkels moet het mogelijk zijn om mensen ook te laten betalen voor digitale content.
Wellicht een idee om eens te proberen?
Dit is het eerste deel in een serie artikelen over membership sites

1 Reactie

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *