Een weekje rond hacks, wat kun je er van leren?

De vaste bezoekers is het niet ontgaan, maar de afgelopen tijd heb ik me meer dan ooit bezig moeten houden met vervelende zaken die het internet onveilig maken, achterdeurtjes in WordPress, hacks, inbraken en alles wat je nog meer aan benamingen kunt bedenken als je een website hebt. Of het probleem is opgelost zal de toekomst uitwijzen, voorlopig draait alles alweer 24 uur probleemloos dus laten we het beste hopen, maar ook hier valt iets uit te leren.

Zorg voor een frequente update

Voor alle software die je hebt draaien is het van belang dat je de laatste versie hebt geinstalleerd, zo ook voor WordPress. Er zijn niet voor niets updates en zeker WordPress heeft een gemakkelijke mogelijkheid om een nieuwe versie te installeren. De updates dichten gaten in de beveiliging en dat is wel zo handig als je niet verrast wilt worden door vervelende bezoekers.

Regelmatig een ander wachtwoord kiezen

Het loont de moeite om regelmatig een wachtwoord te veranderen. Baat het niet dan schaadt het zeker niet aangezien er gevallen bekend zijn van wachtwoorden die bekend werden bij kwaadwillenden en zodoende een hele site overnamen, en dan is het te laat.

Kies plugins zorgvuldig

Er zijn veel goede en handige plugins voor WordPress, maar er zit ook een hele hoop troep tussen. Zorg voor plugins die regelmatig worden geupdate, ook werken met de nieuwste versie en waarvan de herkomst niet te vaag is. Als er een link op WordPress.org staat betekent dat nog niet dat het klakkeloos te vertrouwen is.

Populariteit heeft zijn keerzijde

Ondanks alle bovenstaande voorzorgsmaatregelen, die ook voor andere software geldt, kunnen er problemen blijven bestaan. Iemand die een populaire site heeft, heeft ook meer last van spam, iemand die populaire software gebruikt heeft ook meer last van vervelende bijzaken. Goed je hoofd er bijhouden en niet zomaar wat doen wil in positieve zin helpen, maar voorkomen lukt niet altijd.

Zorg voor een goede host

Hiermee zie je ook het belang van een goede host. Ik wil BlueYellow ook even bedanken voor het meedenken. Steeds vlot een reactie gekregen bij vragen en nooit te beroerd om even mee te denken. Wat dat betreft is de service prima, en voor de goede orde, het ligt in ieder geval niet aan de beveiliging van BlueYellow.

Bjorn Simmering

1 Reactie

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *