Hoe komt je website de zomer door?

als webmaster op vakantieDe zomervakantie is voor de meeste website de minst bezochte periode van het jaar. Het is mooi weer, scholen zijn gesloten en kantoren zijn dicht. Toch wil je als webmaster dat je bezoekers blijven komen, dat mensen je artikelen blijven lezen. Wat moet je doen en wat moet je niet doen om succesvol de zomer door te komen. En daarbij de vraag, kun je zelf dan wel met vakantie?

Wat moet je doen

Het is een wat lastige tijd die zomer, maar toch adviseer ik je, je site geen vakantie te laten houden. Probeer de tijd die je tussen twee posts hebt toch aan te blijven houden. De vaste bezoeker verwacht namelijk toch weer twee nieuwe posts per week en hoopt die eventueel aan het einde van de vakantie te kunnen lezen.

Dat lijkt dan wat lastig, want hoe kom je aan die posts? Dat is dan het leuke van WordPress bijvoorbeeld, daarmee kun je je bericht plannen, met de schedule functie. Omdat het vakantie is zou je eens moeten overwegen om in plaats van 1 bericht per keer te schrijven, nu twee berichten te maken. De eerste plan je voor de normale tijd, de tweede zet je in de wacht. Geeft niets dat ze over hetzelfde onderwerp gaan.

Je kunt er voor kiezen om oude berichten eens nieuw leven in te blazen en wat aangepast nieuw op je site te gaan zetten. Met aangepast bedoel ik dan dat ze actueel zijn gemaakt, maar ook net een andere invalshoek hebben.

Stel dat je schrijft over zeevissen. Een oud artikel ging over plaatsen in Nederland waar je dat goed kunt doen. Een nieuw artikel kan dan over hetzelfde onderwerp gaan, maar nu weer met wat nieuwe elementen er in.

Wat moet je niet doen

Wanneer je een goede serie met artikelen in je hoofd hebt, kun je die in een vakantie wel gaan schrijven, maar wacht met publiceren. Met name omdat het aantal bezoekers gewoon veel lager ligt dan normaal.

Ik wil bijvoorbeeld een tiental artikelen gaan schrijven over het starten van een weblog. Ik bereik in een zomervakantie een kleiner publiek, en ik wil voor die serie gewoon een zo groot mogelijk publiek bereiken. Dit plan ik dus eind september.

Probeer in de zomervakantie met jezelf af te spreken dat het niveau iets omlaag mag. Geen slechte artikelen schrijven, maar wat mindere topkwaliteit mag dan wel eens. Dit puur omdat je wel aan je aantal artikelen wil komen, maar gewoon wat minder mensen bereikt.

Omdat je jezelf een minder hoge eis stelt, betekent dat niet dat de artikelen veel minder worden, maar je legt jezelf wat minder druk op. Meestal blijven de artikelen wel van hetzelfde niveau, gewoon omdat dat in je systeem zit.

Wat je in ieder geval ook niet moet doen is gewoon twee maanden stoppen. Dat heeft uiteindelijk een negatief effect op je site en dat zou jammer zijn.

Ik wil op vakantie…

Tja je kunt moeilijk verwachten van jezelf dat je niet op vakantie gaat, en dat raad ik je ook niet aan, maar hoe moet dat dan? Een paar mogelijkheden.
1. Huur iemand in die tegen betaling blogberichten voor je post
In WordPress kun je iemand laten posten, die minder rechten heeft dan jij als administrator. Bijvoorbeeld alleen maar posten en reacties goedkeuren.
2. Kijk bij webmasters om je heen, wellicht kun je onderling wat uitwisselen. Jij schrijft een week voor de ander, de ander voor jouw.
3. Schrijf berichten van tevoren. Gebruik de methode om een periode van te voren dubbele artikelen te schrijven waarmee je opspaart.
4. Deel mee aan je bezoekers dat je weg bent. Dit is misschien een simpele oplossing, maar het werkt beter dan helemaal niets te melden.

Belangrijk is in ieder geval contacten te hebben met andere blogger of schrijvers, zodat je ontdekt met wie je eventueel wat zou kunnen uitwisselen. Dat gaat namelijk gemakkelijker met iemand die je kent dan met iemand die je niet kent. Maar laat het duidelijk weten aan je bezoekers.

Veel vakantieplezier.

Hoe regel jij je vakantie als webmaster?

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *