Joomla : Het ideale instrument voor volledig webdesign

joomlaJoomla: een open source contentmangement systeem (CMS) op basis van PHP en MySQL.
Joomla is een relatief jong product. De eerste versie (1.0) werd geintroduceerd in September 2005. Intussen is er versie 1.5.10 (bron: Wikipedia). Nu maar eens een nadere kennismaking met Joomla, geschreven door Johan Jobe van web-garden.

Waarom Joomla?

Een CMS is uiteindelijk ontwikkeld voor webdesigners. Stel: je maakt een prachtige website op basis van HTML, CSS en PHP. De klant is in de wolken. De ellende begint als de klant om de haverklap gaat vragen om inhoud te veranderen of toe te voegen.
Een CMS heeft o.a. de eigenschap om een tekst-editor aan te bieden. Met dit instrument kan om het even wie (mits de goede toegangsrechten) inhoud toevoegen of aanpassen (inclusief afbeeldingen) en dit zonder kennis van HTML, CSS en PHP.
joomla tekst editor
Echter Joomla biedt ook een serie voordelen voor de niet-professionele webdesigner. Je begeeft je op html-site, omdat je tal van vragen hebt bij het opmaken van HTML, CSS en PHP code.
Iedere webdesigner heeft ergens dezelfde behoeftes. Men wil een e-mail (contact) formulier, een opiniepeiling, een fotoalbum of fotogalerij, een kalender, een rubriek met nieuwsflitsen, een overzicht van de meest populaire artikelen, een RSS feed,….
Als je van dit alles zelf de code moet gaan schrijven en/of zoeken en vervolgens dit allemaal moet voorzien van dezelfde layout, dan moet je een zeer bedreven programmeur zijn.
En dan hebben we het nog niet gehad over veiligheid. Het gebruiken/schrijven van veilige PHP code is en blijft complex.

En dus is er…Joomla

Joomla is software die al deze gewenste functionaliteit verzamelt in 1 platform.
RSS, poll, registratieformulier, e-mailformulier, versturen van nieuwsberichten, allemaal zaken die deel uit maken van een standaard Joomla installatie.
En het is gratis.
joomla gallerij
Vanaf het begin is er een heel grote gemeenschap ontstaan die meehelpt met de ontwikkeling van Joomla. Zo zijn er nu al duizenden gratis en commerciële extensies beschikbaar voor Joomla.
Met deze extensies kun je extra functionaliteit toevoegen aan je site:
– plaatsen van bezoekers commentaren
– plaatsen van foto galerijen (allerlei formaten en soorten)
– maken van online reservaties
– maak van je website een online community, waarbij bezoekers op je site een eigen profiel kunnen aanmaken, en vervolgens berichten en foto’s kunnen plaatsen
– maak van je website een e-commerce site
– enzovoort

Uit wat bestaat Joomla?

Joomla bestaat uit een “core” welke de functionaliteit biedt. Daarnaast beschikt Joomla over een “template”. Deze laatste verzorgt de layout van je site.
Er zijn op het internet duizenden gratis templates te vinden. Diverse bedrijven bieden voor een lage prijs ook prachtige commerciele templates aan.

Tenslotte…Wat is Joomla NIET?

Joomla is geen pakket voor de persoon die op zoek is naar een software waarmee je een site online kunt plaatsen zonder kennis van HTML of CSS.
Integendeel. Als je met Joomla wat resultaat wil boeken dan is kennis van HTML en CSS vereist. Een basiskennis van PHP is een absolute “plus”.
Dit is ook het concept van de site Web-garden.nl. We bieden gratis cursussen HTML, CSS, PHP en Joomla. Daarnaast bieden we tal van gratis extensies en templates. Alles verzamelt op 1 site.

Enkele nuttige links:

www.web-garden.nl
www.whelp.nl
www.dutchjoomla.org
www.joomlacommunity.eu
http://extensions.joomla.org
www.joomla24.com
www.joomlaos.de

12 Reacties

 1. is deze site door een vertaalmachine gehaald?
  Het is een prachtige site maar grammaticaal en speltechnisch klopt er geen hout van….

 2. Als er veel maatwerk gedaan moet worden vind ik MODx toch een beter CMS. Je kunt heel makkelijk nieuwe velden toevoegen. Als je dieper gaat kun je PHP scripts laten triggeren door events van MODx, bijvoorbeeld als een pagina wordt opgeslagen of een nieuwe gebruiker wordt aangemaakt.

 3. Joomla is goed, maar voor de beginner niet echt te doorgronden (uit eigen ervaring). Inmiddels een aantal Joomla sites gemaakt en de denkwijze begint te wennen. Wanneer je voor het eerst gaat ‘stoeien’ met een open source CMS beveel ik CMS made simple aan. Het is minder uitgebreid dan Joomla, maar de gedachtengang achter dit CMS is ‘logischer’.

  Succes met proberen.

  Groeten,

  Sander Wielemaker
  No Confusion Communicatie

 4. ik ben ook bezig een Joomla site te maken, kan iemand mij vertellen met welke module ik zo’n (zie bovenstaand plaatje) fotoviewer in joomla kan maken? Ik heb al gezocht maar kan geen goede vinden.
  Alvast bedankt!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *