Picosearch, zoeken op je website

Picosearch is een webtool om een zoekfunctie op je site te kunnen zetten. Hierbij kun je kiezen uit drie paketten. Wij bekeken de mogelijkheden van het gratis pakket, dat geschikt is voor websites die niet groter zijn dan 1500 pagina’s.

We tekenen gelijk maar even aan dat er bij de resultaten van de gratis versie altijd een of twee gesponsorde links in beeld komen. Nu is dat eigenlijk wel logisch gezien het feit dat de andere paketten voor $250,00 tot $500,00 de deur uit gaan. Maar onze vraag is natuurlijk of je waar krijgt voor je ‘geld’. Beter gezegd, of je waar krijgt voor je advertentieruimte. Want die stel je op deze manier beschikbaar.

picosearch button

Het aanmelden spreekt voor zich. Je voert de gegevens in van je website en de site controleert eerst voor welk pakket je site in aanmerking komt. Een niet al te grote gemiddelde site komt zeker in aanmerking voor een gratis pakket. Na die indexering, (die online kan gebeuren, maar ook via de email) kun je verder gaan. Stap voor stap kun je aanpassingen doen en wijzigingen doorvoeren. De belangrijkste op een rijtje:

Taal
Je kunt in account managment een heel aantal aanpassingen doen, waaronder het instellen van een taal, waarin de zoekresultaten verschijnen. Ook het nederlands is hierbij. Dan staat er in je button geen ‘search’, maar ‘zoek’. Dat is wel heel makkelijk voor een nederlandstalige site.

Lay-out
Je kunt kiezen uit een viertal manieren om te zoeken.

– Een zoekvak met keuzemogelijkheden
– een zoekvak
– een tekstlink naar een zoekpagina
– een linkplaatje naar een zoekpagina

Ook kun je een aantal kleine wijzigingen doorvoeren in het kleurgebruik en lettertype van de resultatenpagina.

Toevoegen en verwijderen
Een hele handige functie is het kunnen toevoegen en verwijderen van te indexeren pagina’s, het kunnen toevoegen en verwijderen van gegevens die komen te staan in de resultaten. Die gegevens kunnen zijn; metatags, titel van de pagina en bijvoorbeeld data. Daarnaast kun je ook je eigen logo toevoegen en in plaats van een bestaande button ook je eigen plaatje plaatsen.

Frames
Ook het gebruik van frames is geen probleem. Zo kun je precies aangeven of de resultaten dienen te verschijnen in een nieuwe pagina, in een bstaand frame, een iframe of in hetzelfde venster. het maakt allemaal niet uit.

Conclusie
Al met al kunnen we stellen dat dit zoekprogramma een uitkomst is voor websitebouwers die zich niet al te veel willen bezighouden met programmeren. Je zult wel de gesponsorde links op de koop toe moeten nemen, maar ons lijkt dat niet een al te groot probleem. Ze zijn niet gemakkelijk te verwarren met de zoekresultaten. Datgene wat je kunt veranderen,toevoegen of verwijderen biedt prima mogelijkheden om deze tool aan de lay-out van je eigen site aan te passen.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *