Review: Een website maken voor uw eigen bedrijf

Visual Steps heeft een nieuw boek op de markt gebracht in een serie voor ZZP-ers (Zelfstandigen zonder personeel). Dit boek heeft de zelfstandige op het oog die voor zijn eigen bedrijf een gelikte website wil gaan maken, maar geen verstand heeft van het bouwen van een website. De hele website wordt gemaakt met behulp van ‘Web Easy 8’. Je krijgt zelfs een proefperiode gratis hosting (voor zolang als het duurt). Het boek heet: ‘Een website maken voor uw eigen bedrijf’.

Een boek met veel plaatjes

een website maken voor uw eigen bedrijf - studio visual stepsDe ondertitel is ‘Alles wat u nodig heeft voor het bouwen van een professionele website’. Nu is het toevallig ook zo dat html-site ook zoiets beweerd en dus liet ik me de gelegenheid niet voorbij gaan om het boek eens nader te bekijken. Is het werkelijk zo goed als dat er beloofd wordt.

In ieder geval krijg je een boek van formaat. Het boek heeft een stevige kaft en is gemaakt op A4 formaat. Dat heeft natuurlijk het voordeel dat je er zoveel mogelijk in kwijt kunt. Wanneer je het boek doorbladert dan zie je meteen dat het geheel erg praktisch van aard is.

Er staan veel screenshots in van elke stap die je zo ongeveer moet doorlopen. Zelfs de handeling dat je ergens met je muis op moet klikken staat aangegeven. Dit is voor de echte beginner.

een website maken voor uw eigen bedrijf - een voorbeeld bladzijde

Wat heb je nodig?

Het is van belang dat je Web Easy 8 installeert voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat. Dit is op een CD rom bijgeleverd, en enkel geschikt voor Windows XP of Vista. Daarnaast heb je een internetverbinding nodig.

Volgens de schrijvers is webhosting nodig en het liefst bij ‘Avanquest’. Nou ja er zijn in ieder geval meer bedrijven natuurlijk en Avanquest heeft geen Nederlandstalige afdeling dus lijkt me dat wat onhandig.

De software is overigens wel Nederlandstalig en dat maakt het juist weer handig om mee te werken. Maar goed, meer over het boek.

Voor de echte beginner

Voor iemand die echt niets weet van websites bouwen is het boek prima geschikt. Als je een beetje meer technische kennis hebt is het geen aanrader, dan is het wel erg simpel. Door de plaatjes wordt iedere stap ook nog eens visueel gemaakt, het boek bestaat dan ook uit weinig tekst en veel (overigens zwart-wit) plaatjes.

Bij ieder hoofdstuk wordt aangegeven hoe lang je over een hoofdstuk doet. Dat is op zich best handig als je het goed wilt plannen. Iedere dag een half uurtje en na een week heb je je bedrijfswebsite met deze software echt wel online.

Niet voor gevorderden

Voor gevorderden kom ik in dit boek niet veel tegen. Als het over metatags gaat krijg ik een beetje een onrustig gevoel, want daar draait het bij Google nu net niet meer om. Als het gaat over Adwords dan sturen ze je maar snel door naar de website van Google zelf. Links plaatsen bij startpagina en bij ‘digitale steden’ is toch echt achterhaald en banners…. och je kunt het blijven proberen.

Er wordt tenslotte ook veel reclame gemaakt voor Visual Steps zelf, de uitgeverij. Er worden allerlei suggesties gegeven voor aanvullende boeken en websites van deze uitgever. Handig is dat wel, zo verkoop je natuurlijk meer, maar een stukje verbreding naar sites die wat meer bieden is niet overbodig voor een dergelijk boek.

Conclusie

Al met al concludeer ik dat het boek voor een beginner echt waar voor zijn geld bied, maar voor een wat meer gevorderde laat het toch heel wat steken vallen. Aan de andere kant zijn er zat startende ondernemers die weinig geld willen uitgeven aan een website, dingen zelf willen doen en hiermee een goedkoop alternatief hebben. Wanneer ze dan ook nog een eigen host regelen moet het wel goed komen.

Maar over html en valid codes wil ik het niet hebben, dat heeft bij dergelijk gemaakte websites totaal geen zin. Op dat gebied laat het allemaal erg te wensen over.

Beginner en een website maken voor een eigen bedrijf op een eenvoudige manier?
Koop het boek bij computerboek.nl: “Een website maken voor uw eigen bedrijf“.

1 Reactie

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *