Tutorial: Een phpbb forum installeren en beheren

Lid Vestel heeft onlangs een tutorial geschreven over het installeren en beheren van een nieuw forum en wel de nieuwste versie van phpBB. Hierbij het artikel. Waarschijnlijk komen er nog verschillende aanvullingen. Mocht je ook een tutorial willen schrijven dan kan dat altijd. Neem even contact op. Vanzelfsprekend krijg je ook een link naar je eigen site mocht je die hebben.

php testversieBeste leden,
ik heb ondervonden dat sommige beginnende programmeurs graag een forum willen (uiteraard zonder reclame) maar ze weten niet zo goed hoe je zo’n forum moet maken. Daarom heb ik hier een tutorial over geschreven;

Inhoud
1. Hoe geraak ik aan de bestanden van het phpBB forum?
2. Wat heb ik nodig om phpBB te installeren?
3. Hoe moet ik phpBB installeren?
4. Mijn phpBB forum beheren. (Komt later nog online)

1. Hoe geraak ik aan de bestanden van het phpBB forum?

Wel, het is gemakkelijk.
Alles is te downloaden op http://www.phpbb.nl/
Op deze site vind je de nieuwste versie om te downloaden. Ik raad je aan om de nieuwste stabiele versie te gebruiken.

2. Wat heb ik nodig om phpBB te installeren?

• Eerst en vooral, u heeft een host nodig dat PHP ondersteunt.
• MySQL 3.23 of hoger
• Getimagesize() moet ingeschakeld zijn
• .Htaccess bestanden aanvaard

Nu is de vraag, hoe kan ik zien of mijn host dit allemaal ondersteunt?
Om te kijken of uw host PHP ondersteunt kunt u dit testen door een bestand te maken en te uploaden op uw host waar het forum komt te staan;
In het bestand “info.php” moet dit staan:

<?php
phpinfo();
?>

Dit zet je op jouw host en gaat je naar de zojuist aangemaakte pagina.
Als je een pagina ziet, wilt het zeggen dat php is geactiveerd. Op deze pagina zie je ook of “Getimagesize()” is ingeschakeld of niet.
Om te weten of MySQL is geactiveerd,, kijk je bij de specificaties van je webhosting. Om te kijken of .Htaccess enabled is; kijk je gewoon of je je .htaccess van het phpBB forum (staat normaal een in de directory) kan uploaden, zo ja; is hij enable!

3. Hoe moet ik phpBB installeren?

Wel, je gaat naar je site en de installatie begint. Je drukt bovenaan op “Installeren”.

3.1 Vervolgens klik je op “Ga door naar de volgende stap”.

3.2 Normaal kom je op een pagina waar normaal het volgende staat:
php installatie
Dit wil zeggen dat je de mappen: cache/, files/ en store/ moet chmodden naar 777. Ook het bestand config.php en de map upload/ (kan je vinden in /images/avatars/upload/) moet je chmodden naar 777. Het kan ook zijn dat er al direct “Beschrijfbaar” staat, dan moet je de bestanden uiteraard niet meer chmodden.

3.3 Druk als je dit hebt gedaan op test opnieuw en normaal moet er nu ipv ‘onbeschrijfbaar’, ‘beschrijfbaar’ staan en druk je op “Start installatie”.

3.4 Je komt nu op een pagina waar je de database gegevens moet invullen. Dus als je het nog niet hebt gedaan, maak een database aan. Vul dan de gegevens in en druk op “Ga door naar de volgende stap”.

3.5 Er een databaseconnectie gemaakt, dit is om te kijken of dat jouw forum in de database geraakt. Klik nogmaals op “Ga door naar de volgende stap”.

3.6 De administrator van het forum aanmaken. Als je alles hebt ingevuld, word er ook een beheerderconnectie gemaakt.

3.7 Nu wordt er een configuratiebestand gemaakt, druk gewoon op “Ga door naar de volgende stap”.

3.8 Nu kom je op een instelpagina van uw forum. Allemaal niet belangrijk dus druk weer eens op “Ga door naar de volgende stap”.

3.9 De tabellen in de database aangemaakt; nogmaals, “Ga door naar de volgende stap”.

Voila, nu is jouw forum geïnstalleerd!

4. Mijn phpBB forum beheren.

4.1 Als je je forum zichtbaar wil maken voor je bezoekers, moet je de map “install/” weghalen uit jouw directory.

4.2 Dat logo, je wilt je eigen logo op dat forum? Je hebt 2 manieren om dat te doen. Ofwel je gaat naar /styles/prosilver/imageset/site_logo.gif en wijzigt dit logo (probeer dan wel de afmeting van de image te behouden. Of je maakt zelf een logo, gelijk welke afmetingen, en plaatst dit in de map waar het originele logo staat. Dit is dus in: /styles/prosilver/imageset/site_logo.gif (LET OP: als je een andere style hebt dan prosilver, moet je deze ook wijzigen.)
Als je nu eenmaal het logo hebt gemaakt. Ga je naar Beheerderspaneel; Stijlen; Afbeeldingsets. Dan selecteert je bovenaan bij “Selecteer afbeelding:”, hoofdlogo. Nu komt het hoofdlogo 2x op scherm. Bij “Afbeelding” kies je nu welk logo je wilt. (Zoek deze in de lijst naast “Afbeelding”. Als de afmetingen zijn veranderd, wijzig je deze ook op deze pagina.
Zo kan je ook elk image wijzigen naar je eigen gemaakte image. Maar om het nog simpel te houden zou ik gewoon een image maken met dezelfde afmetingen en hernoem deze image naar het originele bestand.

4.3 BBcode toevoegen aan je forum.
Je hebt iets nieuws ontdekt. Dat er voorbeeld geen “tt” tag in de BBcode staat. En je wilt dit zo graag toevoegen maar je weet niet hoe, wel, dat is eigenlijk niet zo moeilijk.
Je gaat naar het Beheerderspaneel; Berichten; BBCodes. Nu druk je op “Voeg een nieuw BBCode toe”. Nu is het gemakkelijk. Je typt de zogenaamde BBCode in, voor die TT zou ik [tt][/tt] voorstellen. Eronder moet dan de HTML-code staan, dat moet dan zijn. Dat typ je bij “hulplijn” een zin dat de TT code moet uitleggen voor uw bezoekers. Dan kan je zelf nog kiezen of je het wilt gebruiken voor het posten van een bericht of niet. Zo ja, vink aan, druk vervolgens op Bevestig!
Als je bij de BBCodes een variabele wil gebruiken; onderaan de pagina staan een paar variabeles.

4.4 De rest komt later nog

Zo, dit was mijn eerste tutorial in mijn leven ;-P Hopelijk hebben de beginners die graag een forum willen hebben hieruit geleerd hoe je een forum maakt. (Dat was toch mijn bedoeling) En ook gevorderden mogen een reactie plaatsen over deze tutorial. Als er iets niet zou kloppen, meld het maar 😉

Veel succes en op naar het volgende deel 😀

Grtzzz Vestel

Ik heb speciaal hiervoor ook een forum gemaakt zodat je, als je eerst alles wilt testen, op een zelfgemaakt forum admin kan spelen voor het eens te proberen. Het veranderen van het wachtwoord is uiteraard verboden! Als het toch gedaan word kan dit met gemak terug worden gewijzigd, dus heeft het geen enkel effect.

phpBB-Test-Forum

Gebruikersnaam: admin
Wachtwoord admini

6 Reacties

 1. Nu heb ik niet zo zeer gekeken naar het opzet van de nieuwe phpBB3 forum. Maar vraag me af of je weet hoe ik de forum in een website kan aanroepen. Dus dat het onderdeel is van.

  Met vriendelijke groeten

 2. wel, ik ben een ‘beginner’ en je tutorial is totaal ‘rubbish’
  chmodden en shit, wie kan dit begrijpen als men er nog nooit van gehoord heeft? de hel aan je tutorial.. ! :s

 3. Arme gefrustreerde Porky…

  Dus er is enige computervoorkennis vereist, ja, gek he? Ik zou er maar helemaal niet aan beginnen als ik jou was Porky, en al helemaal niet wanneer je behulpzame mensen zo onbeschoft afzeikt.

  Jammer, dit soort onzinreacties.

 4. je kunt het volgens mij wel inframen in een pagina maar dat ziet er een beetje gaar uit.
  je kunt ook een in het menu van je site een knop maken en deze linken naar je phpbb forum.

  gr iemand

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *